De stichting Kerntheater Vijfheerenlanden is voortgekomen uit het Wijktheater Leerdam.

Het Wijktheater werd van origine gefinancierd vanuit de overheid, met als doel mensen in achterstandswijken samen nieuwe dingen te laten doen. Elkaar te leren kennen op een positieve manier. Samen (toneel)spelen, werken, leren, ontwikkelen. Daar zijn een aantal prachtige voorstellingen uit voortgekomen en een enthousiaste kern van spelers, vrijwilligers, kostuummakers, decorbouwers, tekstschrijvers, kortom, een steeds groeiende club van mensen die zich met elkaar verbonden voelen. Die hun talenten bij ons konden ontwikkelen.

Met de samenvoeging van Leerdam, Vianen en Zederik is het Wijktheater overgegaan naar het Kerntheater Vijfheerenlanden. De kernen van onze nieuwe gemeente zijn ons nieuwe werkgebied. En dat heeft geleid tot een productieve samenwerking met o.a. de Toneelroute Vianen, Link Locatietheater, Watervlucht.

We delen nu kostuums, spelers, ideeën voor theater, kortom, er is een spetterende samenwerking ontstaan binnen onze nieuwe gemeente op het gebied van amateur theater waar iedereen welkom is, ongeacht ervaring. Kom meedoen, kom leren is ons motto.  

Door deze culturele uitwisseling hopen we bij te dragen aan de samenhang van de gemeente.

De primaire doelstelling van achterstandwijken hebben we losgelaten. Iedereen is immers welkom. En nee, je hoeft geen speciaal talent te hebben, bij ons mag je gewoon komen omdat het leuk is. Omdat jelekker wilt klussen, omdat je toch wel een keer op het toneel wilt staan, al is het maar als figurant, omdat je goed teksten kunt schrijven, omdat je handig bent met een naaimachine, omdat je nieuwe mensen wilt leren kennen. Je bent welkom bij ons.


Stichting Kerntheater Vijfheerenlanden
Telefoon: 06 5266 1702
Postadres: Nieuwstraat 48, 4141 CC Leerdam